EN | NL
"Wanneer u een privékopie maakt van auteursrechtelijk beschermd werk, dan zorgen wij ervoor dat de auteurs een vergoeding ontvangen"

Uitleg regeling

De thuiskopievergoeding compenseert makers en artiesten voor kopieën die consumenten van hun werk maken. Daardoor worden zij in staat gesteld hun creatieve werk voort te zetten en blijft het voor consumenten ook in de toekomst mogelijk om te kopiëren voor eigen gebruik.

Door technologische ontwikkelingen zijn de mogelijkheden voor het kopiëren van auteursrechtelijk materiaal de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Het wordt voor consumenten steeds gemakkelijker om bestanden te kopiëren van CD’s, DVD’s, televisie, internet en andere media en apparaten naar onder andere computers, smartphones, tablets en MP3 spelers. Daarom is er per 1 januari 2013 een nieuwe regeling van kracht. Door deze aangepaste regeling krijgen makers en artiesten een vergoeding voor kopieën die consumenten maken op alle blanco beeld- of geluidsdragers, telefoons, hardware of consumentenelektronica, waarop of waarmee gekopieerd kan worden.

Totstandkoming Thuiskopieregeling
De SONT (Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen, waarin betalingsplichtigen en rechthebbenden zitting hebben) heeft in opdracht van het Ministerie van Justitie overleg gevoerd en eind 2012 een besluit genomen over de aanpassing van de thuiskopieregeling op meerdere apparaten en de bijpassende tarieven. Het besluit van de SONT is omgezet naar een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) en deze is inmiddels door de Tweede Kamer aangenomen. Dit betekent dat u als consument ook na 1 januari 2013 nog steeds op alle daarvoor beschikbare apparaten mag kopiëren voor eigen gebruik. Bij de aankoop van de apparaten waarmee en waarnaar u kopieert, betaalt u dan indirect een vergoeding.

Toekomst Thuiskopieregeling
In December 2012 heeft de thuiskopieregeling nog ter discussie gestaan in de Tweede Kamer der Staten Generaal. Uiteindelijk is de motie (Verhoeven-Oosenbrug) aangenomen; waarin de regering is verzocht af te zien van wetswijzigingen die het recht op het maken van een thuiskopie beperken. Dit heeft geleid tot een handhaving van de thuiskopieregeling met inachtneming van het besluit genomen op 23 oktober 2012.

Staatssecretaris Teeven heeft in een brief aan de Tweede Kamer ook laten weten dat:  “Indien deze motie door uw Kamer wordt aangenomen, zal net als voor 2013 ook voor de jaren daarna een thuiskopieheffingen op voorwerpen moeten worden geheven”. Stichting de Thuiskopie verwacht derhalve dat zij de komende jaren de aangewezen organisatie zal blijven om thuiskopiegelden in Nederland te incasseren en te verdelen.

Ga naar de factsheet voor een overzicht van voorwerpen en apparaten.
Ga naar het bericht hierover van het Ministerie van Justitie. 
Ga naar het persbericht d.d. 25 oktober 2012 van het Ministerie van Justitie.
Ga naar de digitale folder voor meer uitleg over de thuiskopieregeling en het tarievenoverzicht.
Ga naar de extra folder met meer gedetailleerde informatie over de regeling en professioneel gebruik.

Printen