EN | NL
"Wanneer u een privékopie maakt van auteursrechtelijk beschermd werk, dan zorgen wij ervoor dat de auteurs een vergoeding ontvangen"

Thuiskopie

Iedere consument mag volgens de Auteurswet voor eigen oefening, studie of gebruik een kopie maken van een auteursrechtelijk beschermd werk. Voor dit gebruik betaalt u over heffingsplichtige voorwerpen een vergoeding, omdat in de verkoopprijs een klein gedeelte zit bedoeld voor de auteursrechthebbenden. Dit alles staat in Artikel 16c van de Auteurswet beschreven.

Vergoeding voor artistieke prestatie
Componisten, muzikanten, producenten, auteurs, uitgevers, uitvoerend kunstenaars en regisseurs krijgen hierdoor een vergoeding voor hun artistieke prestatie. Dat is niet meer dan logisch, want door het kopiëren voor eigen gebruik ontvangen zij minder inkomsten.

Thuiskopieregeling 
Per 1 januari 2023 zijn de voorwerpen en tarieven van de thuiskopieregeling aangepast. Naast een thuiskopievergoeding op onder andere smartphones, tablets en computers betaalt u als consument ook voor het kopiëren van auteursrechtelijk beschermde werken naar USB-sticks en wearables met opslagcapaciteit. Een actueel overzicht van de lijst met voorwerpen & tarieven vindt u hier.

Printen