EN | NL
"Wanneer u een privékopie maakt van auteursrechtelijk beschermd werk, dan zorgen wij ervoor dat de auteurs een vergoeding ontvangen"

Opgave

Bent u een importeur, fabrikant of handelaar van voorwerpen die onder de Thuiskopieregeling vallen, dan kunt u verplicht zijn om thuiskopievergoeding te betalen. De thuiskopievergoeding wordt via de verkoopprijs van het voorwerp drager doorberekend aan de consument. 

Vanaf 1 januari 2013 geldt de thuiskopieregeling voor de belangrijkste apparaten en media waarop of waarmee consumenten kunnen kopiëren. Dit zijn naast blanco CD’s en DVD’s ook smartphones en andere telefoons met MP3 functie, laptops, PC’s, tablets, harddisk recorders, settopboxen, audio- en videospelers(MP3/MP4) en externe harddisks. Vanaf 1 januari 2015 geldt er ook een thuiskopievergoeding voor de e-reader. Vanaf 1 januari 2018 geldt er ook een thuiskopievergoeding voor USB-sticks en wearables met opslagcapaciteit en is de thuiskopievergoeding op blanco CD's en DVD's is komen te vervallen.

Componisten, muzikanten, producenten, auteurs, kunstenaars en regisseurs krijgen hierdoor een vergoeding voor hun artistieke prestatie. Dat is niet meer dan logisch, want door het kopiëren van de consument voor eigen gebruik ontvangen zij minder inkomsten.

Het doen van opgave is wettelijk verplicht en het onvolledig of geheel niet doen van opgave is strafbaar. Dit alles staat in Artikel 16c en verder van de Auteurswet beschreven. 

In veel gevallen is het praktischer om een contract met Stichting de Thuiskopie af te sluiten. Neem hiervoor contact op met de Stichting.

 
Printen
Jouw gids naar een legaal en veilig aanbod aan digitale diensten